QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Reporter förbjuds skriva om Quickfallet

leave a comment »


Journalisten Gubb-Jan Stigsons skriverier om Quickfallet i Dala-Demokraten har fått ett hastigt avslut. I fredags rensades bloggen på nästan samtliga inlägg om fallet.
Nu har kriminaljournalisten förbjudits att skriva mer om Quickhärvan under tidningens namn.

Gubb-Jan Stigson har sedan 1990-talets början skrivit otroliga mängder med artiklar om ”seriemördaren” Quick i Dala-Demokraten. Länge sågs han som en oemotsagd expert på det omtvistade fallet.
Tidningen profilerade sig till viss del på sin hårdkokta kriminalreporter som hade en stenhård koll på rättsfallet där Sveriges genom tiderna värsta mördare figurerade.
Men det är en sak att skriva hyllmetrar om ett otäckt monster som dömts för flest mord i hela norden, en helt annan sak är det att skriva nedväderande och kränkande artiklar om en oskyldig  psykpatient som utsatts för den värsta felbehandlingen någonsin inom den svenska rättspsykatrin.
Sedan ett par års tid, när det svenska rättsväsendet börjat skaka i sina grundvalar, förbjöds Stigson att skriva fler av sina ”objektiva” artiklar i tidningen.
Gubb-Jan Stigson fortsatte dock att ha redaktionens tillåtelse att skriva om fallet i sin blogg och delta i debatter av olika slag.

Förbjudits skriva

Nu har den nytillträdde ansvarige utgivaren Mats Larsson beslutat att helt  förbjuda Gubb-Jan Stigson att skriva om Quickfallet  på Dala-Demokraten.
I fredags rensades bloggen, som enligt marknadsföringen handlar om ”sanningar, både obehagliga och provokativa”, på nästan samtliga inlägg som handlar om Sture Bergwall.
Det är oklart varför vissa inlägg fortfarande finns kvar. Kanske anser den ansvarige utgivaren att inläggen inte utgör någon fara för stämning.
Det står dock klart att ett redaktionellt beslut fattats på Dala-Demokraten. Ett beslut som inte bara förbjuder kriminalreporten att skriva om fallet i sin blogg, utan som från och med nu också hindrar honom från att skriva debattartiklar under tidningens namn.

Senaste debatten
Kanske var det den senaste debatten Gubb-Jan Stigson deltog i (Lyssna på SR:s Studio Ett här) som fick de ansvariga på tidningen att reagera. I sändningen för rättshaveristen ett förvirrat samtal (som troligen endast han själv hänger med i) om Quickfallet med den betydligt mer lättförståeliga journalisten och researchern Jenny Küttum.
Kanske är det åklagarnas sensationella beslut att lämna in resningsansökningar för de resterande mordomarna som fick tidningen att vakna.
Eller så var det helt enkelt ett plötsligt sting av medmänsklighet som grep tag i tidningsredaktionens ledning.

Written by Shine

juni 11, 2012 den 10:43 f m

Publicerat i Gubb-Jan Stigson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: