QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Nu vill Sture Bergwall släppas fri

leave a comment »


FK

Sture Bergwall dömdes till fortsatt vård för ett par veckor sedan. Nu smulas argumenten sönder och samman i en överklagan som idag lämnades in till Kammarätten.

I anmälan kommer det fram att Sture Bergwall var friskförklarad och på väg att skrivas ut från sjukhuset redan 1992. Sjukhuset hjälpte honom med kontakter på försäkringskassan och sociala myndigheter för att han skulle kunna flytta till en lägenhet i Hedemora. Under tiden hade Sture Bergwall full frigång och kunde röra sig fritt utanför sjukhuset.

Falska erkännanden
Men under samma period började Bergwalls falska erkännanden komma. Trots morderkännandena ansågs han inte farlig och fick fortsatta friförmåner fram till och med den 21 januari 1994. Den nytillträdde chefsöverläkaren Göran Källberg beslutade då att flytta Bergwall till en låst avdelning och dra in förmånerna. Beslutet möttes av kraftiga protester av terapeuter och polisutredare.
– Hans farlighet bedöms som betydligt reducerad, skriver Göran Fransson, överläkare, i en anteckning.
Både Göran Fransson och överläkaren Kjell Persson sjukskrev sig i protest mot att friförmånerna drogs in.
– Risken för förnyad brottslighet liksom för suicid bedöms för närvarande som mycket liten, skrev Kjell Persson, i en journalanteckning.
Under åren mellan 1992 – 2001 erkände Sture, kraftigt medicinerad med narkotikaklassade preparat, över trettio mord. Journalanteckningarna fylls under den här perioden på med självmordsförsök och ångestattacker.
Läs om hur Stures bror Sten-Ove beskriver detta i det här mycket intressanta inlägget på Bergwalls blogg.
Under den här perioden får Sture Bergwall diagnosen ”dissociativ personlighetsstörning”, en diagnos som får skarp kritik i överklagan. Det är nämligen exakt sådana biverkningar som medicineringen kan ge.

Nya anteckningar
När Källberg återinträdde i tjänst under 2001 upptäcker han att Bergwall hade ett tomfattande missbruk av de narkotikaklassade medicinerna. Medicineringen tas bort och i samband med detta upphör terapin och polisutredningarna. Journalanteckningarna tar återigen en ny form. Istället för anteckningar om vidriga självmordsförsök och ångestattacker fylls journalen på med helt andra anteckningar.
– Sture beskriver hur han idag har tillgång till sig själv som person, sin kropp och sitt inre psykiska liv, i en positiv bemärkelse, skrivs det i en anteckning från 2002.
Efter att medicineringen upphörde 2001 finns det inga journalanteckningar om de tidigare beteendestörningarna.  Fram till 2009 finns endast anteckningar om fullt normala åkommor, som tandvärk och huvudvärk.
– Risken för att patienten ska få dissociativa symptom och uppträda som annan person, har blivit nästan obefintliga, skriver Erik Kall i en anteckning 2001.

Mätte penisen
Erik Kall är den cheföverläkare som lämnade sitt yttrande i till förvaltningsrätten i Falun för två veckor sedan. I sitt yttrande har Kall använts sig av ett 40 år gammalt utryck som återfanns i en diagnos fastställd av Otto Brundin; ”Pedofili sadismus”. Utrycket har förutom detta inte förekommit i några utredningar om Bergwall sedan dess. Socialstyrelsen avfärdade denna diagnos redan i samband med rättegången 1970.
– Diagnosen blev skriven under 1970 av en läkare som då var 80 år gammal. Han var utbildad före andra världskriget. Jag fick klä av mig naken, han studerade min penis och ställde sedan en diagnos, säger Sture Bergwall i en färsk intervju i norska TV2.
– När nu Bergwall återtagit erkännandena och pekat ut behandlingen som orsaken till de falska erkännandena innebär det även en allvarlig kritik mot bl.a. Kalls yrkesutövning under de aktuella åren. Det föreligger således ett direkt konfliktförhållande mellan chefsöverläkaren och Bergwall, skriver advokat Thomas Olsson, i överklagan.

SAMMANFATTNING SAXAT FRÅN ÖVERKLAGAN:

  • Bergwall har vårdats på Rättspsykiatriska kliniken Säter sedan 1991. Under vårdtiden har han inte angripit eller på annat sätt hotat eller varit våldsam mot personal, medpatienter eller andra utomstående personer. Han har inte heller utretts för eller dömts för något brott begånget under denna tid.’
  • Sedan Bergwalls missbruk av förskrivna bensodiazepiner upphörde 2002 har han inte uppvisat några beteendestörningar och inte heller visat några suicida drag. Journalerna innehåller under denna tid inga anteckningar om annat än rent somatiska åkommor.
  • De diagnoser som framhålls i anmälan ligger i en del fall så långt tillbaka som 40 år i tiden då Bergwall var 19 år gammal. Senare diagnoser härrör från dels 1991, dels den tid mellan 1993 och 2002 då Bergwall i stor omfattning missbrukade bensodiazepiner.  De senare diagnoserna är ställda under extraordinära förhållanden och avser sådana psykiska störningar som får anses kontroversiella. Av journalanteckningar från tiden efter 2002 förefaller det även som om störningarna upphört
  • I dagsläget råder det en djupgående konflikt mellan Bergwall och ansvarig personal, däribland chefsöverläkaren, med anledning av att Bergwall anklagat de ansvariga för felbehandling. Enligt Bergwalls uppfattning har de bidragit till att ha framkallat ett antal falska erkännande genom en experimentellt utformad vård bestående av regressionsterapi i kombination med en omfattande förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.
  • Med hänsyn till att det inte utförts någon mer ingående psykiatrisk utredning av Bergwall sedan 1991, vilken i sig grundade sig på i dag tveksamma undersökningsmetoder, och nu rådande förhållanden på kliniken, anser Bergwall att det är absolut nödvändigt att föranstalta om en oberoende utredning av hans psykiska hälsa. Lämpligtvis bör ett sådant yttrande inhämtas från Socialstyrelsens rättsliga råd.

LÄS OCKSÅ:

Sture Bergwall skriver själv om överklagan på sin blogg
Quick vill slippa psykvården – DN
Nu vill Quick bli frisläppt – Aftonbladet
Sture Bergwall vill bli frisläppt – Nyhetskanalen
Ber om å slippe fri – ABCNYHETER

Annonser

Written by Shine

maj 19, 2010 den 2:10 e m

Publicerat i Säters sjukhus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: