QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

”Minnesexperten” får svidande kritik

leave a comment »


”Minnesexperten” Sven Å Christiansson kommer imorgon ut med boken ”I huvudet på en seriemördare”. Nu får han svidande kritik av en forskare för sin medverkan i Quickhärvan.

Det är på Svenska Dagbladets debattsida som Ricard L Sjöberg, docent i medicinsk psykologi, riktar svidande kritik mot ”minnesexperten”.  
– Det ter sig osannolikt att de resonemang om bortträngning och hypermnesi som refereras i domen skulle ha kunnat passera ett inomvetenskapligt granskningsförfarande, skriver Ricard L Sjöberg.

Träffade Bergwall privat
Sven Å Christiansson får även kritik för att han träffat Sture Bergwall privat, vilket inte nämns i domarna. ”Minnesexperten” har nu utnyttjat detta och publicerar i sin nya bok ett kapitel om Sture Bergwall, där den oskyldigt dömde ”serimördaren” pekas ut som en sadist.
– En etisk kommitté skulle sannolikt ha sett problem med att en forskare genomför djupintervjuer med en tvångsvårdad patient som han aktivt deltar i en förundersökning mot. Som minimum borde en sådan kommitté ha krävt att Christianson inhämtat informerat samtycke från patienten och att han accepterat att ett sådant samtycke när som helst, även decennier senare, kan tas tillbaka. Djupintervjuerna skulle i så fall inte ha kunnat publiceras om Quick, som i detta fall, gett uttryck för att han upplevt detta som integritetskränkande, skriver Ricard L Sjöberg.

LÄS OCKSÅ:
Expertutlåtande var ovetenskapligt – Svenska Dagbladet

Annonser

Written by Shine

april 20, 2010 den 6:48 f m

Publicerat i Sven Å Christianson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: