QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Adaktusson håller maktens män bakom ryggen

with 2 comments


Idag sändes ”Angeläget med Adaktusson” där Quickåklagaren Christer van der Kwast för första gången intervjuades sedan Sture Bergwall tagit tillbaks sina erkännanden. Men att ställa Quickåklagaren mot väggen – det gjorde inte Adaktusson.

Programmet som sändes på TV8 var allt annat än objektivt. En av gäst-utfrågarna som skulle ”grilla” Quickåklagaren var journalisten Stefan Wahlberg. Det tittarna inte får veta är att Stefan Wahlbergs sambo är Anna Wikström, en av polisutredarna i Quickfallen. Det var hon som sopade bort Thomas Quicks alibi för mordet på Therese Johannessen.
– Stefan Wahlbergs sambo är förhörd av åklagaren för polismål i Malmö angående alibihistorien, den journalisten tycker Adaktusson är objektiv, skriver Sture Bergwall på Twitter.
Men det slutar inte där.
Paret har nämligen dessutom sålt sitt radhus till – just det – Christer van der Kwast.
Det är inte svårt att förstå att Christer van der Kwast ställt vissa villkor för att ställa upp i programmet. Det märks om inte annat på de kraftigt vinklade frågorna och inslagen i programmet.
Maktens män håller varandra bakom ryggen.

Annonser

Written by Shine

mars 23, 2010 den 11:14 e m

Publicerat i Christer van der Kwast

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. En stilla undran;

  om programmet nu skulle handla om ”medias ensidiga rapportering” – borde isåfall inte panelen bestå av medievetare och journalister istället för rättskunniga?
  Känns som om han snarare ville jämna ut den (i Kwast ögon) ensidiga rapporteringen och det inte har särskillt mycket med media att göra alls.

  Daniel B

  mars 24, 2010 at 7:23 f m

 2. Christer van der Kwast har de senaste veckorna varit en av Sveriges mest sökta män. Många vill ställa honom till svars för de brister som uppdagats i utredningarna kring Tomas Quick. Själv har han varit i princip omöjlig att få tag på. Aftonbladet lyckades tidigare i veckan prata med honom under fem sekunder innan han lägger på luren med orden ”tack för samtalet”.

  Jan Adaktusson lyckas däremot få honom till sitt program i tv8. Lite förvånande väljer dock Adaktusson att fokusera på den ensidiga mediebevakningen av kritiken mot van der Kwast istället för att låta van der Kwast ställas mot dem som kritiserat honom mest.

  Detta får mig att undra vem som styr agendan i Adaktussons tv-program? Journalisten eller intervjuoffret? Vad jag undrar är: Vad har Adaktusson lovat Kwast för att få honom att ställa upp på en intervju? Kwast själv beskriver nämligen sin medieskygghet med att han ”inte velat delta i debatten på de villkor som varit den senaste tiden”. Men vilka villkor har isåfall Adaktusson gett van der Kwast? Har de kommit överens om att vinkla programmet så att ”medias ensidighet” istället ställs i fokus?

  Och hur är det egentligen med medias ensidighet förresten? Adaktusson beskriver (i Studio Ett, P1) ”de senaste veckornas drev” som en anledning att balansera ojämvikten, men tar i sitt program upp exempel på ensidig medierapportering som sträcker sig mycket längre tillbaks i tiden för att hitta exempel på detta. Själv hittar jag under tre minuters letande på Google rapporter från P3, P1, SR Västernorrland, SVT, Aftonbladet, Newsmill, Kvällsposten, Dalademokraten och Ekot som tydligt talar för att Tomas Quick dömts rättvist. Kan denna fråga då verkligen vara så extremt snedvriden? Jämför till exempel med rapporteringen kring Sverigedemokraterna och deras politik. Är inte den betydligt mer snedvriden? På tal om SD så kommer de också att vara representerade hos Adaktusson. Skall bli intressant att se om Åkesson får ägna programtiden åt att jämna ut debatten kring hans parti.

  En sista undran från mig är även hur Adaktusson tänkte med valet av panelen. Om programmet skulle handla om ”medierna och fallet Tomas Quick” – borde isåfall inte panelen bestå av medievetare istället för rättskunniga? Eller var det helt enkelt så att Adaktusson bara ville jämna ut den, ur Kwast perspektiv, ofördelaktiga medierapporteringen?

  Daniel Bengtsson

  mars 24, 2010 at 8:46 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: