QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Ännu en mörk hemlighet på Säters sjukhus

with one comment


Säters sjukhus ruvar på många mörka hemligheter som är tänkta att falla i glömska. Nu berättar vi den smått fantastiska historien om en vinsamlande avdelningsföreståndare på sjukhuset – som för fyra år sedan dömdes till fängelse efter att ha försökt mörda sin hustru.

Mannen, som var 59 år vid tillfället, arbetade som avdelningsföreståndare på Säters sjukhus. Mannen hade dagligen kontakt med psykiatrikerna på sjukhuset. Trots att han i timmar kunde samtala om patienterna och lämnade synpunkter om deras vård –  var det ingen av läkarna som märkte att något inte stämde med deras arbetskamrat.
Mannen hade ett stort intresse för lyxiga viner och hade en fin samling hemma. Under en längre tid hade han en liten verksamhet där han köpte och sålde exklusiva viner, vid sidan av sitt arbete som avdelningsföreståndare. Mannen skrev även i den interna personaltidningen där han hade en egen vinspalt.
Men affärerna gick inge vidare. Hans hustru, som också jobbade på sjukhuset, hade låtit sin make hållas med vinsamlingen så länge han lovade att  inte dra på sig några  skulder.  Men det var precis det som hände. I Falu tingsrätts dom står det att mannen drog på sig skulder på över 400 000 kronor. Mannen försökte desperat att vända förlusten och lånade stora belopp av sina arbetskamrater. Men pengarna räckte ändå inte till.
När mannen vikarierade som klinikföreståndare misstänks han ha börjat stjäla pengar av de psykiskt sjuka patienterna. Flera av de bestulna patienterna lämnade in anmälningar till säkerhetssamordnaren. Men anmälningarna ledde inte till någon åtgärd.
Inte förens avdelningsföreståndaren en kväll, i april 2006, gick in till sin hustru – och försökte mörda henne.

Mordförsöket på hustrun
Eftersom 59-åringen snarkar hade makarna skilda sovrum. När frun gick och lade sig vid 23-tiden på kvällen hade hon inte märkt av något konstigt med maken. Men efter ett tag kom mannen in till hennes rum och frågade om de skulle ha sexuellt umgänge. Det ville inte frun som bad honom gå. För att kunna sova stoppade hon in öronproppar. Helt plötsligt när hon öppnade ögonen såg hon  59-åringen stå inne i rummet med en soffkudde i handen. Deras blickar möttes.
– Jag har fått nog, sade avdelningsföreståndare.
Sedan kastade sig mannen över kvinnan med soffkudden i högsta hugg. Den platta och hårda soffkudden tryckte han med all kraft han förmådde mot kvinnans ansikte. Kvinnan sade i ren förskräckelse att hon kunde gå med på samlag.
– Det är ingen idé, svarade avdelningsföreståndare.
Den 59-årige mannens röst lät konstlad och tillgjord. Lukten av sprit slog i mot hustrun. Med ännu mer kraft tryckte avdelningsföreståndare kudden mot den skräckslagna kvinnans ansikte. Hustrun försökte ropa på parets tioårige son som låg och sov i ett annat rum. Men ljudet från hennes röst kvävdes av kudden. Hon försökte desperat att slänga med huvudet för att få luft. För att komma loss försökte hon slå mannen i skrevet. Hon lyckades få tag på väckarklockan som stod på nattduksbordet och slog mannen i huvudet med den. Men han verkade inte reagera på smärta.
Till slut lyckade hon få tag i en av mannens fingrar och bröt det bakåt allt vad hon orkade. Då slutade mannen trycka kudden mot hennes ansikte. Istället tog mannen tag i kvinnans huvud och slog det hårt i sänggaveln och ruskade henne våldsamt i ett försök att knäcka hennes nacke.
– Det är ingen idé att du kämpar i mot, sade 59-åringen.
Kvinnan lyckades bita mannen, ta sig loss ur hans grepp och försökte fly. Men 59-åringen hann ikapp kvinnan och tog ett grepp om hennes hals och bröt nacken bakåt ett flertal gånger. Sedan fick han tag på en av sovkuddarna i sängen och försökte än en gång att kväva kvinnan till döds.
– Det är försent, upprepade avdelningsföreståndare.
Kvinnan hann skrika på sonen en sista gång innan det slutligen svartnade för hennes ögon och hon svimmade.
– Du är starkare än jag trodde. Jag klarar inte av det, hörde hon avdelningsföreståndaren säga.
Kvinnan vaknade till liv igen och såg mannen fly ifrån huset. Hon hoppade ut genom fönstret och tog sig till en granne där hon kallade på polis. Avdelningsföreståndaren greps, och erkände det fruktansvärda brottet.
I parets bostad hittades ett avskedsbrev som föreståndaren hade skrivit. I brevet framkommer att mannen tänkt mörda hustrun och sedan ta sitt liv. Men mannen hann aldrig slutföra sin vansinniga handling – och dömdes senare för mordförsök till fem års fängelse.

Bestulna patienter
Avdelningsföreståndaren hade dagarna innan mordförsöket precis blivit avstängd från sitt arbete eftersom han ”misskött sig”. Men patienternas anmälningar försvann på något mystiskt vis från utredningen. Strax efter att mannen gripits för mordförsöket införde dock säkerhetssamordnaren nya rutiner på sjukhuset. Ett så kallat kvittotvång infördes vilket innebär att så fort en patient handlar något så ska det redovisas. Kvitton måste sparas även om det bara rör sig om en femkronors chokladbit, detta för att kunna upptäcka stölder från patienterna.
I media fanns det inget att läsa om kopplingen mellan sjukhuset och mordförsöket. Det tystades ned.
Året är 2010 och Säters sjukhus, Sveriges största rättspsykiatriska klinik,  ruvar fortfarande på mörka hemligheter.

Annonser

Written by Shine

januari 31, 2010 den 7:53 e m

Publicerat i Säters sjukhus

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Säter – vad är det för ställe?
    Läkarna ser falska seriemördare men de kan alltså inte bedömma avdelningschefer som är psykopater!
    Har Säter överhuvudtaget någon trovärdighet kvar? Vad säger Socialstyrelsen?

    Stone

    januari 31, 2010 at 8:47 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: