QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Brända människorester eller fläskotlett – nu ska det avgöras

leave a comment »


Brända benrester som antogs komma från Therese Johannessen, 9 år, hittades i skogen Öje i Norge efter en vallning. Benresterna har länge ansetts som det tyngsta beviset för att Sture Bergwall är den seriemördare han en gång utgav sig för att vara. Men nu har benbitarna skickats in på en ny analys.

Överåklagare Björn Ericson.

Överåklagaren Björn Ericson har beslutat att öppna förundersökningen i fallet Therese Johannessen. Det gjorde han efter att Sture Bergwalls advokater Thomas Olsson, Martin Cullberg och Slobodan Jovicic begärt att benbitarna återigen ska analyseras.
Sture Bergwall dömdes, under namnet Thomas Quick, för mord på den lilla flickan den 2 juni 1998. I domen, som ni kan ladda ned i högerspalten på den här bloggen, står det på sidan 16:
Vad som framkommit talar med betydande styrka för att rester efter en ung människa påträffats i området. Från vem bitarna kommer har dock inte gått att fastställa”
Den största benbiten vägde mindre än ett halvt gram. Något DNA på benbitarna gick inte att fastställa. På sidan 21 fortsätter tingsrätten att resonera kring benbitarna.
Även om resterna av organiskt material och de föremål man funnit i nämnda skog således inte kan binda Thomas Quick till Therese, talar de dock i någon mån för att hans berättelse är riktigt

Hade aldrig undersökt djurben
Dr Per Holck som undersökte benbitarna sade i ett uttlåtande att ”De omtalte funnene er efterall sannsynlighet knokkelbiter fra et menneske, trolig et ungt individmellom 5 og 15 år”.
Men det finns vetenskapliga belägg för att den undre åldersgränsen ska vara 14 till 15 år. Alltså inte fem år som Per Holck hävdar. Professor Rickard Helmer skrev också ett utlåtande om benbitarna.
I utlåtandena understryker de båda osteologerna att de inte har någon eller mycket liten erfarenhet av att bedöma djurben.
Nu kommer professor Jan Storå vid Stockholms universitet och forskningsingenjören Rita Larje vid Naturhistoriska museet i Stockholm att undersöka benen på nytt. De båda forskarna har omfattande erfarenhet av att bedöma djurben. Nu kommer de förhoppningsvis kunna göra en bedömning om benbitarna kommer från ett djur eller en människa. Dessutom har tekniken för att undersöka benen utvecklats under de tolv år som förflutit sedan de undersöktes första gången.
När det nya analysresultatet är färdigt kommer den nya resningsansökan i fallet Therese Johannessen att lämnas in till Svea hovrätt av Sture Bergwalls advokater.

Det här är den största benbiten av tre. Den väger 0,42 mg, det vill säga mindre än ett halvt gram

Det här är den största benbiten av tre som hittades vid en vallning intill en grillplats. Den väger 0,42 mg - mindre än ett halvt gram.

Annonser

Written by Shine

januari 17, 2010 den 9:36 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: