QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Ulf Olssons självmord väckte debatt – om internet

leave a comment »


Vodpod videos no longer available.

Den morddömde Ulf Olsson tog livet av sig inne på den psykiatriska kliniken i Sundsvall. En debatt blossade genast upp – men den handlade inte om hur en självmordsbenägen patient kan ta livet av sig inne på ett sjukhus – utan om att patienterna använder internet.

Ulf Olsson fick vård under fem år – men valde till slut att ta sitt liv. Var fanns vården som skulle ta hand om honom? Som skulle göra honom friskare? Vad är det för vård som bedrivs på de rättspsykiatriska klinikerna egentligen? Det är ett uppenbart misslyckande inom rättspsykiatrin att en patient begår självmord. Vården fungerar långt ifrån som den ska.
Socialministern Göran Hägglund kommer till Aktuellts studio. Inte för att diskutera de uppenbara bristerna inom rättspsykiatrin – nej –  för att diskutera  frågan om tvångsvårdade ska ha rätt att använda internet!
Debatten handlar helt plötsligt om att begränsa de grundlagsskyddande rättigheterna att få utrycka sig fritt i tal och skrift. Debatten om de uppenbara bristerna inom rättspsykiatrin och vad det är som måste förändras för att patienterna ska få den vård de behöver har försvunnit helt.

Demokratisk rättighet
I Sverige har yttrande och tryckfriheten länge värderats mycket högt. Att beröva patienter som är tvångsvårdade möjligheten att utrycka sig i moderna kommunikationsmedel är förödande ur ett rent  demokratiskt perspektiv. Det är tack vare yttrande och tryckfriheten som allmänheten kan få reda på missförhållanden. Det är idiotiskt att begränsa dessa rättigheter för en grupp av människor som redan befinner sig i en utsatt situation. En tvångsvårdad person har rätt att få skriva böcker eller uttala sig i tidningar. Och den rättigheten vågar nog ingen som tror på demokrati att ifrågasätta.
Att begränsa patienternas rätt att få uttrycka sig i moderna kommunikationskanaler är en livsfarlig väg att gå.
Genom Sture Bergwalls Twitter får exempelvis läsarna en unik inblick i rättspsykiatrins slutna värld.
Kanske är det denna insyn som makthavarna nu är livrädda för.

LÄS OCKSÅ:
Så tycker politikerna om Quicks twittrande – Dalarnas Tidningar

Annonser

Written by Shine

januari 14, 2010 den 10:16 e m

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: