QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Krisen inom rättsväsendet: Nytt lagförslag för resningsärenden

leave a comment »


Nu har rättsväsendet vaknat till liv inför den enorma rättsskandal som är på väg att sätta Sverige i gungning. Fångar ska få det lättare att få resning enligt en ny statlig utredning. Men kritikerna menar att de nya förslagen inte påverkar särskilt mycket.

Endast ett tiotal personer har beviljats resning de senaste 20 åren, enligt Svenska Dagbladet. Den oskyldigt dömde Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numera heter,  är en av dessa få. Nu vill utredarna att dömda ska få möjlighet till en offentlig försvarare och att det ska bli tydligare regler för när en förundersökning måste återupptas. Men förslaget sågas av Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson.
– Lejonparten av allt arbete ligger i tiden innan att man kan identifiera ett vittne eller en omständighet. Där får den som ansöker om resning fortfarande förlita sig på att journalister eller advokater arbetar utan ersättning under en väldigt lång tid, ofta många hundra timmar, säger Thomas Olsson, till Svenska Dagbladet.
De nya reglerna är för svaga och skulle inte ha förbättrat förutsättningarna i exempelvis fallet Thomas Quick, menar han.
– Resningsinstitutet som säkerhetsventil har en fundamental betydelse för allmänhetens tilltro till rättssystemet. Misstag är oundvikliga men det måste gå att få upprättelse, säger han.
Frågan är om förslaget bara är ett tafatt försök att rätta till ett stort systemfel. Hela den svenska rättsapparaten är i kris. Det krävs stora och genomgripande förändringar för Sverige återigen ska kunna kalla sig för ett rättssäkert samhälle.

LÄS OCKSÅ:
Fångar ska få resning lättare – Svenska Dagbladet

Annonser

Written by Shine

januari 13, 2010 den 7:00 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: