QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Advokaten Thomas Olsson: Benbitarna kan komma från fläskkarré

leave a comment »


De brända benresterna som hittades i skogen Öje i Norge under utredningen i fallet Therese Johannessen, har länge ansetts vara ett av de tyngsta bevisen mot Thomas Quick. Nu kommer det snart att avslöjas att benresterna inte kommer från en människa.

Aftonbladet har skrivit en artikel om att förundersökningen i fallet Therese Johannessen nu återigen är öppnad. Överåklagaren anser att benresterna som hittades i utredningen måste undersökas på nytt. I artikeln uttalar sig advokaten Thomas Olsson om vad han tror benbitarna är för något.
– Mitt tips är att det är fläskkarré, säger advokaten.
I den första dokumentären om Thomas Quick i SVT fick tittarna veta att journalisten Hannes Råstam ville undersöka benresterna på nytt. Men Quickåklagaren vägrade tillåta en ny granskning.
På en pressträff för några år sedan där journalister möttes för att diskutera fallet Thomas Quick, ställde en av journalisterna en direkt fråga till Quickåklagaren Christer van der Kwast.

Är det så att det inte finns någon som helst teknisk bevisning i något av de åtta fall han är dömd för?
– Om man med teknisk bevisning menar någon form av DNA-koppling mellan offer och gärningsman, sådan finns inte. Men där i mot finns det annat så att säga av teknisk karaktär. Som till exempel brända människorester. Där det är skuret på det sätt han har berättat, svarade Christer van der Kwast.
Det kostade skattebetalarna minst tio miljoner kronor att tömma en hel tjärn på vatten för att leta efter kroppsdelarna efter Therese Johannessen. Men ingenting fanns att hitta i det mörka vattnet. Den norska polisen sa att det skulle vara omöjligt att fälla Quick för mordet – eftersom det visade på att han inte talade sanning.
Men skam den som ger sig. För den svenska superåklagaren Christer van der Kwast är ingenting omöjligt.

Åklagaren gav inte upp
Några hundratals tusen kronor senare lyckades utredarna hitta benrester på en grillplats i skogen där Quick vallades – och därmed fanns den tunga bevisningen som behövdes för att fälla den psykiskt sjuke Sture Bergwall för mordet. Quickanhängarna fick beviset och alla skrek de av glädje: ”Bravo!” ”Excelente! Magnifico! Espléndido! Quickåklagaren triumferade, jorunalisten Gubb-Jan hurrade, terapeuten ryste. Och det svenska domstolsväsendet grundlurades.
En inte allt för vild gissning är att Christer van der Kwast & CO just nu sliter sitt hår i ilska över beslutet om att granska benbitarna ordentligt.

LÄS OCKSÅ:
Bevisen kan vara fläskben – Aftonbladet

Annonser

Written by Shine

januari 10, 2010 den 12:50 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: