QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Överåklagaren Björn Ericsons sensationella beslut

leave a comment »


Förundersökningen om Therese försvinnande har öppnats igen


Nu har förundersökningen öppnats i ett av de mordfall som Sture Bergwall är dömd för. Överåklagaren Björn Ericson har tagit det sensationella beslutet att återuppta förundersökningen i fallet Therese Johannessen. Det för att kunna undersökande upphittade benresterna som i tingsrätten påstods tillhöra en människa, skriver Falu-Kuriren.

Det var Sture Bergwalls advokater som skickade en begäran till överåklagaren om att öppna förundersökningen för att kunna undersöka benbitarna.
– Det var länge sedan de här bedömningarna gjordes och sedan dess har kriminaltekniken förts framåt. Med försvararens begäran var det helt enkelt rimligt att göra en bedömning med dagens teknik, säger Björn Ericson, överåklagare, till Falu-Kuriren.
Benbitarna hittades vid en vallning i Norge där Sture Bergwall påstod att han eldat upp och begravt flickans kropp. Quickåklagaren Christer van der Kwast har efter Hannes Råstams dokumentär vägrat låta nya experter undersöka resterna. Benbitarna har länge ansetts av Quickanhängarna som det allra tyngsta beviset för Sture Bergwalls skuld.

Det här är den största benbiten av tre, som hittades i skogen i Öje. Benbiten väger 0,42 mg, det vill säga mindre än ett halvt gram.

Benbitarna fällde Quick
Journalisten Gub-Jan Stigson återkommer till benbitarna gång på gång i sin argumentation.
– Där har hittats brända benbitar som Europas ledande osteologer säger komma från en ung människa. Båda har ingående förklarat sina slutsatser. Kan någon utan vidare motivering påstå att det är fläskkotlett och göra anspråk på att framstå som seriös?
Har Thomas Quick någon annan förklaring? Vad gjorde han där i skogen i Örje? Varför åkte han dit? Just då, när Therese Johannesen försvann från Drammen. Vad eldade han upp om det inte var hennes kvarlevor? Och varför, frågar sig Gubb-Jan Stigson på Newsmill.
Sture Bergwall har alibi för dagarna vid flickans försvinnande och förklaringen till vad han gjorde i skogen i Örje är så enkel som att han inte var där. Han arbetade bevisligen i sin kiosk i en by utanför Falun. De båda Europaledande osteologerna som Gubb-Jan Stigson nämner verkar inte var så ledande som journalisten vill få dem att vara.
– Det fanns också en reservation om att de här experterna inte hade någon erfarenhet av att jämföra djurben, säger Björn Ericson till Falu-Kuriren.

Resningsansökan dröjer
Therese Johannessen är den morddom som är föremål för nästa resningsansökan som skulle ha lämnats in av Sture Bergwalls advokater strax efter nyår.  Men nu uppges resningsansökan dröja ytterligare ett tag i väntan på analyssvaren. När analyssvaren är klara kommer överåklagaren att stänga förundersökningen igen.
– Det är bara med tanke på det utredningen har återupptagits, om en kontroll med dagens teknik kan ge ett säkrare svar, säger Björn Ericson till Falu-Kuriren.
Alla mordfallen undersöks nu av fyra åklagare vid Riksenheten för polismål i Malmö.

FOTNOT: Det finns för tillfället inga artiklar på nätet att länka till.

Annonser

Written by Shine

januari 9, 2010 den 12:06 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: