QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Ulf Åsgård: Åklagaren är dåligt påläst om Quickutredningen

leave a comment »


Psykiatern Ulf Åsgård har nu skrivit ett svar till Christer van der Kwasts debattinlägg  i Svenska Dagbladet.
– Att förvänta att ytterligare en aktör i Quickcirkusen skulle krypa till korset är förstås att kräva för mycket, skriver han.

Ulf Åsgård, psykiatriker.

Dr Ulf Åsgård är sedan länge en av de som starkt kritiserat Quickutredningarna. Åsgård är expert på gärningsmansprofiler och har bland annat anlitats av Rikskriminalen.
– Överåklagaren tycks inte ha läst förundersökningarna särskilt noga och har därför haft svårt att ge rättvisa åt Quicks framväxande berättelse, menar jag som läst varenda sida i alla de utredningar som lett till åtal, skriver Ulf Åsgård.

Högre instans
Åsgård vänder sig mot att Christer van der Kwast i slutet av sin debattartikel hänvisar till att  Quicks ombud och kritikerna mot utredningarna inte vill att fallet ska prövas i högre instans.
– Ju fler juridiska instanser som får möjlighet att uttala sig om hanteringen av Quickutredningens olika sidor, desto bättre. Jag är snarast tacksam för att den ena efter den andra högre instansen nu formellt får ta del av de minst sagt märkliga omständigheterna i detta fall. Just det har ju saknats i den tidigare hanteringen, skriver Ulf Åsgård.

”Har Kwast tappat kvasten?”
Flera tidningar rapporterade under söndagen och måndagen att den pensionerade överåklagaren  Christer van der Kwast inte gått att nå för en kommentar. Trots att han nu äntligen har brutit tystnaden vägrar han att svara på kritiska frågor. Utspelet i söndagens Svenska Dagbladet verkar vara ett desperat försök att få ett sjunkande skepp att flyta.
– Christer van der Kwast vill att RÅ överklagar resningsbeslutet till HD. Hur skall det gå till? RÅ har ju medgivit resning. Har Kwast tappat kvasten, frågar sig advokaten Pelle Svensson på Twitter.

Starkt kritisk
Ulf Åsgård är starkt kritisk till hur åklagaren bedrivit utredningarna. Sture Bergwall genomgick två påfrestande processer, polisutredningarna och psykoterapi, samtidigt. Men åklagaren kontaktade aldrig någon expert för att ta reda på hur dessa två processer påverkade varandra. Dessutom menar Åsgård att Quick fick en ovanligt tung medicinering.
– Den som tvivlar på att något dylikt inte skulle påverka trovärdigheten kan ju ägna en stunds analys åt riskerna med att förse en missbrukare med potenta beroendeframkallande medel, skriver han.

LÄS OCKSÅ:
van der Kwast dåligt påläst om Quickutredningen – Ulf Åsgård, SVD

Annonser

Written by Shine

januari 5, 2010 den 11:48 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: