QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Sture Bergwall borde få en korrekt vård

leave a comment »


Under snart 20-års tid har Sture Bergwall vanvårdats av Säters sjukhus. Felaktig behandling och fel medicinering har lett till falska erkännanden för över 30 mord. Men trots att han av de ansvariga läkarna fortfarande anses vara svårt sjuk får han inte längre någon vård.

Rigmor Robèrt, läkare och psykoterapeut

Under 1990-talet fick Sture Bergwall bland annat diagnosen multiple personlighetsstörning. Men personligheterna Nana, Cliff och Ellington var rent påhitt.  När det nu börjar bli uppenbart för alla att Sture Bergwall inte är någon seriemördare kommer naturligtvis frågan upp om vad han egentligen har haft för diagnos.
– Sture Bergwall har överlevt en svindlande resa inom psykiatrin och rättsväsendet. Morderkännandena under Thomas Quick-rättegångarna skulle kunna förklaras av hans drogmissbruk. Men Bergwall uppvisar också särdrag som jag känner igen från egna patienter med Tourettes syndrom. Det är nu en angelägenhet för hela Sverige att det klarläggs om denna sjukdom i själva verket är orsaken till hans tidigare beteende och våld i unga år, skrev läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt på DN-debatt tidigare i år.

Undersökas på nytt

Ulf Åsgård, psykiatriker.

En person som tagit på sig över trettio mord kan naturligtvis inte ha varit frisk när erkännandena kom. Sture Bergwall borde omedelbart undersökas på nytt. Och Säters sjukhus borde  anpassa behandlingen efter detta istället.
– Det finns ju en del som i korridorerna generellt kallar honom ”fanskapet” eller ”mördaren”, och många tror att han har en grundläggande psykiatrisk sjukdom. Det Quick lider av är en personlighetsstörning och ett gravt missbruksproblem, säger Ulf Åsgård, psykiatriker, till Dagens Nyheter.
Enligt honom har missbruksproblemet förvärrats kraftigt under den tid Quick varit intagen på Säters sjukhus.
– Det har underhållits på ett exempellöst sätt av vården med stora doser felmedicinering, säger Ulf Åsgård till Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ:
”Tourettes syndrom kan förklara fallet Thomas Quick” – DN, 18/7
Åsgård: Bollen är satt i rullning – DN, 17/12

Annonser

Written by Shine

december 27, 2009 den 12:46 e m

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: