QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Det är vad de kallar vård

leave a comment »


FK

Allt fler häpnadsväckande detaljer avslöjas om Säters sjukhus. Samma sjukhus där Sture Bergwall sitter inspärrad, oskyldigt dömd för åtta mord.

Snön ligger vit på marken i det fridfulla Dalarna. Överallt syns människor förbereda det sista inför julens högtider. Kärlek, värme, och medmänsklighet är något de allra flesta förknippar med julen. Men inne på den rättspsykiatriska kliniken i Säter råder något helt annat än julstämning.

De senaste dagarna har dalmasar och dalkullor matats med skräckbilder från den lokala tidningen om Säters sjukhus.  Det är samma sjukhus som vanvårdat Sture Bergwall, matat honom med tunga narkotiska preparat, och hjälpt honom att återuppväcka minnen på 30 mord som han aldrig har begått.
I måndags publicerade vi en text skriven av Sture Bergwall. Där berättar han om när läkarna tog med honom på en vallning i jakt efter Johan Asplunds likdelar. En hemlig vallning, som polisen var ovetandes om. Läkarna matade sin patient med tung narkotika, och blev vittne till hur han ”åt upp” Johan Asplunds fingrar. Därmed försvann det enda ”beviset” som någonsin existerat i en Quickutredning.  Men ingenting gjordes för att kontrollera att det stämde. Ingen magröntgen. Ingen kontroll av avföringen. Inte ett ord till polisen. Läkarna är medskyldiga till detta justitiemord.

Säters sjukhus har ett stort ansvar för att en av deras patienter har blivit oskyldigt dömd för åtta mord. När resningsbeslutet kom var de tysta. Inte ett ord till patienten som gjorde flera av dem berömda. Är inte det märkligt? En av deras patienter har blivit oskyldigt dömd för ett mord, ett mord han tagit på sig under en terapi som bedrivits på deras klinik. En terapi som saknar vetenskaplig grund och som idag betraktas av vetenskapen som rent nonsens. En terapiform som i kombination med narkotiska preparat kan vara direkt skadlig och framkalla falska erkännanden. Inte ett ord till patienten som uppenbarligen fått helt fel behandling. Som utsatts för vanvård.

För fem år sedan arbetade en avdelningsföreståndare på säkerhetsavdelning 30. Föreståndaren gjorde sig ökänd bland de sjuka patienterna eftersom han stal deras pengar. Pengar som han spenderade på sin fina vinsamling. Något år senare dömdes föreståndaren till fem års fängelse för mordförsök.  Men i media var de tyst om skandalen. En patient blev för något år sedan mördad inne på säkerhetsavdelningen. Men även det tystades ned av ledningen.
Insynen i den slutna rättspsykiatriska vården är lika med noll.

Patienter som slängs in i helkaklade rum på obestämd tid. En hemlig högriskgrupp, bestående av chefsläkare och andra högt uppsatta tjänstemän, fattar olagliga beslut som inte kan överklagas. De sjuka patienterna är rättslösa. Indragna permissioner, beslagtagna ägodelar, madrasserade isoleringsceller. Allt är möjligt i en sluten värld.
Efter Falu-Kurirens granskning av Säters sjukhus meddelar landstingsrådet Ingalill Persson att verksamheten borde granskas.
Hur har kliniken själva reagerat på tidningens granskning? Jo. De har sagt upp all prenumeration på Falu-Kuriren som grävt fram de graverande uppgifterna.  En protest som påminner om en diktaturstats tystande av obekväm kritik.

Ute på de snöklädda gatorna i Dalarna rör sig de fria människorna och uträttar det sista av julstöket. Innanför murarna på den rättpsykiatriska kliniken våndas de sjuka patienterna. Men sjukhuset har äntligen börjat synats i sömmarna. Aldrig någonsin tidigare har den slutna rättspsykiatriska vården befunnit sig i en liknande kris. Det är julen 2009 och patienterna på sjukhuset har för första gången ett försiktigt hopp om förändring.

LÄS OCKSÅ:
Kris inom rättspsykatrin – Sten-Ove Bergwall, Newsmill

Falu-Kurirens granskning
Fick spruta på rättspsyk – trots allergi
”Beslut ska dokumenteras”
Borde övervägt en anmälan
Rättspsyk kan granskas
Patient fick betala för skriftliga beslut
Det är brott mot gällande lagstiftning
”I det fall det blev fel betalade vi tillbaka”
Tvättstugan- straffet för besvärliga patienter
Anställda avslöjar interna regler
”Jag skulle veta om det fanns en tvättstuga”
”Vården är väl motiverad”
Hemlig grupp har makten på rättspsyk
De ingår i den hemliga gruppen
”Vi känner oss maktlösa”

Annonser

Written by Shine

december 23, 2009 den 11:56 f m

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: