QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Therese Johannessen – och den tvivelaktiga rättsrötan

leave a comment »


När den norska flickan Therese Johannessen försvann 1988, drogs en av de största polisutredningarna någonsin i gång i Norge. Över hundra polismän var sysselsatta med utredningen. Men inte en endaste gång kom det fram några som helst uppgifter som tydde på att Sture Bergwall skulle vara inblandad i försvinnandet.

Therese Johanessen, 9 år.

Över 11 000 personer förhördes under den inledande polisutredningen. Och närmare 2000 personer blev formellt förhörda av polisen. Det var inte förens Thomas Quick,  en mentalpatient på Säters sjukhus, började berätta osammanhängande berättelser om försvinnandet, som polisen fick upp ögonen på honom. Med hjälp av lite psykiatrisk humbug, en skurkaktig åklagare, en hjälpande polisutredare och en journalist som varit allt annat än objektiv i sin bevakning, lyckades man lura till sig polisutredningen från de norska poliserna. Det är egentligen en regel att det skall hållas så få polisförhör som möjligt med en misstänkt, vanligtvis högst elva. Det krävdes 24 förhör med Quick för att hans berättelse skulle kunna stämma någorlunda med den faktiska händelsen.

Uppenbart påhitt
I förhören är det uppenbart att Quick hittar på. Men tydligen inte för de inblandade. Så här bortförklarar journalisten Gubb-Jan Stigson detta faktum i en färsk debattartikel på Newsmill som publicerades igår.
– På motsvarande sätt har hans terapeut berättat hur de, för att komma vidare, konstruerat vad de kallat ”negativ-modellen” där Quick beskrivit omständigheter rakt motsatt verkligheten. Exempelvis beskrev han på så sätt Therese Johannesen som ljust blond. Flickan hade svart hår. I samma utredning beskrev han enligt samma ”modell” höghusområdet där flickan bodde som snarlikt Bispberg, skriver Gubb-Jan Stigson, och menar på att det inte saknas logik i detta resonemang.
Hm, det låter ju verkligen logiskt, Gubb-Jan.

Tömde en hel tjärn
Thomas Quick pekade ut en tjärn där han påstod att han dumpat kroppen. Hela tjärnen tömdes på vatten. Allt bottenslam undersöktes minutiöst. Inte ett spår efter Therese.
Idag vet vi varför. Sture Bergwall arbetade sin kiosk under hela den helg som Therese försvann. Det visste polisutredarna. Men de ville så gärna sätta dit den psykiskt sjuke Sture Bergwall för mordet att de fifflade bort bevismaterialet. Nu har advokaterna Martin Cullberg och Thomas Olsson grävt fram bevisen.

SE TV-INSLAG:
”Quick hade alibi vid Theresemordet” – TV4

LÄS ARTIKLAR:
Quick hade alibi vid mordet på nioårige Therese – Nyheter24
Quick kan ikke ha vaert i Norge – Nettavisen

Hovrätten kände inte till det viktigaste beviset – Gubb-Jan Stigson, Newsmill

Annonser

Written by Shine

december 22, 2009 den 5:34 e m

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: