QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Jan Guillou: Medierna löpte amok

leave a comment »


Jan Guillou anser att journalistkåren bär den största skulden till justitiemorden mot Thomas Quick och de tidigare åtalen mot ”Allmänläkaren” och ”Obducenten”. Han kallar i en ny krönika perioden där justitiemorden ägde rum för ”den svenska journalistkårens mörkaste stund”

Aftonbladet, 20/12

De stämningar som då rådde för närmast tanken till 1600-talets häxprocesser. Ren och skär vidskeplighet låg till grund för avgörande journalistiska bedömningar.

På 60- och 90-talen fanns en stark föreställning om att människor som haft fruktansvärda upplevelser glömde bort dem. Det är en lika löjeväckande vetenskaplig idé som det låter som. Människor som suttit i tyskt eller amerikanskt koncentrationsläger har aldrig glömt bort, lika lite som den som utstått grov misshandel som barn.

Men när dessa prilliga idéer uppstod svek journalisterna omedelbart sin första tjänsteplikt, att avslöja politiska, juridiska eller medicinska bedragare. Och bedragarna strömmade till, ofta självutbildade i konsten att genom hypnos eller magi ”framkalla” de mest sensationella förträngda minnen. På en småländsk institution för unga kvinnor med svårigheter visade det sig att närmare hälften av de intagna med hjälp från ställets självutnämnda minnesakrobat började erinra sig hur de utsatts för sexuella övergrepp från närstående män. En serie justitiemord följde, under mediala applåder.

LÄS KRÖNIKAN HÄR:
Svenska medier hetsade fram två justitiemord – Aftonbladet

Annonser

Written by Shine

december 20, 2009 den 4:15 e m

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: