QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

JK:”Vet inte vad det kommer leda till”

leave a comment »


Den nya justitiekanslern Anna Skarhed anser att det är för tidigt att säga om Quickmålen kommer att bli ett ärende för henne. Den förre JK, Göran Lambertz, hade Quickmålen på sitt bord för redan tre år sedan.

Men efter att gått igenom Pelle Svensson rättsutredning avslog han resning.
Uppenbarligen ligger det ett systemfel bakom domarna mot Thomas Quick. JK är en myndighet som bland annat ska övervaka att det inte förekommer sådant inom rättsväsendet.
– Vad det här kommer att leda till och hur det kommer att utvecklas vet ju ingen nu. Och jag kan då inte heller säga om det är något som Justitiekanslern kommer att ha anledning att titta ytterligare på, säger Anna Skarhed till Falu-Kuriren idag.

”Välskrivna domar”
Den förra JK Göran Lambertz nekade resning i Quickmålen 2006, när advokaten Pelle Svensson lämnade in sin rättsutredning. Rättsutredningen var så omfattande med alla bilagor att den fick köras fram i en skottkärra. JK gick igenom allt material på en vecka.
– Här nöjer jag mig med att konstatera att det samlade intrycket är att det enligt min mening inte finns särskilt mycket som talar för att någon av de sex fällande domarna är oriktig, skrev Göran Lambertz i en debattartikel på DN, 2006.
När Thomas Quick förra året tog tillbaks sina erkännanden skrev JK en ny debattartikel i Aftonbladet.
– Vissa mycket viktiga delar av Quicks berättelser tycks definitivt ha varit felaktiga. Felen är svåra att förklara på annat sätt än att han har hittat på, skrev han.
Detta kan vara en anledning till att Lambertz nu har bytt arbetsuppgifter. Rättsskandalen skulle innebära  att hans i övrigt mycket goda anseende skulle förstöras.

Måste granska
När nu Thomas Quick har beviljats resning måste hela rättssystemet gås i genom för att något liknande aldrig skall inträffa igen.  Att de är för tidigt att säga om Quickmålen kommer bli ett ärende för nya JK kan anses vara struntprat. Självklart måste JK granska hur det kunde gå så illa att en psykiskt sjuk man kunde bli oskyldigt dömd för åtta mord.

LÄS OCKSÅ:
JK vill avvakta om det blir fler fall – Falu-Kuriren

Annonser

Written by Shine

december 17, 2009 den 2:15 e m

Publicerat i Göran Lambertz, Händelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: