QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Säters hämnd får bokförlag att protestera högljutt

leave a comment »


Säters sjukhus behandling av Thomas Quick får bokförlaget Blue Publishing att reagera starkt.
– Vi tolkar de allt hårdare restriktionerna som ren hämnd för att han offentligt kritiserat Säters behandlingsmetoder, skriver bokförlaget i ett pressmeddelande som skickades ut idag.

I snart tjugo år har Thomas Quick suttit inspärrad på den rättspsykiatriska kliniken.

Det bokförlaget reagerar på är vad Sten-Ove Bergwall skriver i sin  debattartikel på Newsmill om de trakasserier som hans bror Thomas Quick, numera Sture Bergwall, utsätts för på Säters sjukhus.
– Sture utsätts idag för trakasserier som erinrar om hur totalitära regimer behandlar oliktänkande, skriver Sten-Ove Bergwall i debattartikeln.
Sten-Ove Bergwall berättar om hur hans bror behandlas. Bland annat om indragna permissioner, dagliga inspektioner av hans rum, bortforsling av hans samling av böcker och cd-skivor och en alltmer beskuren rörelsefrihet.

Ovärdig behandling
– Som Sture Bergwalls förläggare protesterar vi mot den ovärdiga behandling vår författare utsätts för. Det finns ingenting som tyder på att Sture Bergwalls tillstånd på något sätt försämrats, att han skulle vara farlig eller rymningsbenägen, skriver bokförlaget.
Bokförlaget som gett ut boken ”Thomas Quick är död” och ”Quick – den stora rättsskandalen” reagerar starkt på den vanvård som Sture Bergwall utsätts för.
– Sture Bergwall erbjuds ingenting idag som kan kallas vård, trots att han är dömd till rättspsykiatrisk vård. Ingen  medicinsk behandling, inga samtal. Det märkliga är att ingen av dessa läkare, psykologer, kuratorer och vårdpersonal som är satta att vårda honom på något sätt kommenterat de tv-dokumentärer, böcker och den mediadebatt som blossat upp det senaste året, skriver bokförlaget.

Rätt att protestera
I Sverige har vi en yttrandefrihet och tryckfrihet som värderas mycket högt. Alla människor har rätt att få uttrycka sina åsikter i tal och skrift. Men det gäller tydligen inte alla människor. Den som är inlåst i en total institution riskerar uppenbarligen att bestraffas för att han hävdar sin rätt att få utrycka sina åsikter. Det är bra att bokförlaget protesterar – för ytterst handlar det om en demokratisk fråga. När en människa utsätts för en sådan här behandling av myndigheter, psykvård och ett bristfälligt rättssystem, är det tack vare yttrande och tryckfriheten som allmänheten kan få reda på missförhållandena. Men historiskt sett är psykvårdens totala institutioner fria från insyn. Och i århundranden har obekväma människor gömts undan innanför psykvårdens murar. Det är dags för en förändring nu.

LÄS OCKSÅ:
Säters hämnd på Quick – Pressmeddelande från Blue Publishing 11/12

Kris inom rättspsykiatrin – Sten-Ove Bregwall på Newsmill 10/12

Annonser

Written by Shine

december 11, 2009 den 2:11 e m

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: