QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Christer van der Kwast skämmer ut Sverige – igen

leave a comment »


Christer van der Kwast, åklagaren som fick den psykiskt sjuke Sture Bergwall dömd för åtta mord.

För första gången någonsin ska Sverige svara på frågor från OECD:s arbetsgrupp mot mutor. Det är åklagaren Christer van der Kwasts agerande som ifrågasätts. Trots att han konstaterade att det förekommit mutor vid försäljningen av Jas i Sydafrika lade han ned utredningen.

OECD:s mutexperter är kritiska mot att utredningen lades ned och vill nu veta om allt gått rätt till, rapporterar Ekot. Enligt utredningen som lades ned hade det gjorts dolda betalningar. Men enligt den dåvarande chefen för riksenheten mot korruption, åklagaren Christer van der Kwast, gick det trots det inte att styrka brott.
– Det reser frågan om svenska myndigheter är kapabla att leva upp till OECD:s konvention, säger Mark Piethm, ordförande i OECD:s arbetsgrupp, till Ekot.
Endast en person arbetade med utredningen och nu vill OECD veta om Sverige lade ned tillräckliga resurser i fallet.
I Quickmålen skämde Christer van der Kwast ut Sverige för första gången. Då gällde det mordutredningarna mot Thomas Quick, som till slut fälldes för tre mord i Norge. Även Finland drogs med in i Quickkarusellen, då Quick påstod att han mördat flera finländare. Men de finländska poliserna ville inte ha något med erkännandena att göra. Och utredningarna gick som tur var aldrig vidare.

Katastrofala följder
När Christer van der Kwast karriär tog fart efter de skandalomsusade Quickmålen fick det katastrofala följder. Som chef för den prestigefyllda enheten för korruption gjorde van der Kwast bort sig gång på gång. Christer van der Kwast skapade rubriker genom att åtala Skandiadirektören Lars-Eric Petersson, genomförde en starkt ifrågasatt razzia mot TV4:s nyhetsredaktion, och lade ned en förundersökning mot de poliser som bevisligen manipulerat en film som visade polisskotten mot demonstranten Hannes Westberg vid Göteborgskravallerna.
Trots stora rubriker i pressen lyckades aldrig van der Kwast som korruptionschef med att fälla någon för brott. Men det är kanske inte så konstigt med tanke på att Christer van der Kwast själv är den mest korrumperade tjänstemannen i Sverige på många år. Herrarna i sandlådan håller nämligen varandra bakom ryggen.

SE OCKSÅ:
OECD ställer Sverige till svars om Jas-affär – DN 10/12

OECD vill ha svar om Jas-försäljning – Sveriges radio Ekot 10/12

Annonser

Written by Shine

december 10, 2009 den 11:44 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: