QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Advokaten Thomas Olsson: Det är Gubb-Jan Stigson som ljuger


Nu haglar det beskyllningar mellan de två stridande Quicklägren. Det är Sture Bergwalls nya advokat Thomas Olsson som går till motattack mot Gubb-Jan Stigsons debattartikel i Newsmill.
– Gubb-Jan Stigson ljuger när han påstår att någon lögn förts in i resningsprocessen, skriver Thomas Olsson.

Bråket gäller omständigheterna kring ett DNA-fynd som upptäcktes i fallet Gry Storvik. Gry Storvik hittades mördad på en parkeringsplats i Myrvoll, strax söder om Oslo för 24 år sedan. Omtöcknad av enorma doser narkotikaklassade preparat tog den psykiskt sjuke Sture Bergwall, under namnet Thomas Quick, på sig mordet i slutet av 1990-talet. I juni år 2000 dömdes Bergwall för mordet i Falu tingsrätt. Det fanns inga tekniska bevis som kunde binda honom till brottet, men det fanns fynd i form av blod från förövaren som skadat sig själv vid dådet, och sperma som hittades i kvinnan. Gubb-Jan Stigson påstår i artikeln att advokaten Pelle Svensson ljuger i sin rättsutredning som han lämnade in för tre år sedan till Justitiekanslern. Pelle Svensson menar i rättsutredningen att DNA-fynden undanhållits tingsrätten.
– Vad Pelle Svensson påstår i rättsutredningen, i Newsmill och vad som står att läsa i hans bok är stor omfattning grovt lögnaktigt. Allvaret i det framgår när lögn nu dyker upp också i Quicks resningsansökan, skriver Gubb-Jan Stigson, kriminalreporter, i debattartikeln som publicerades i fredags.

Bråket
Det har sedan tidigare konstaterats att sperman inte tillhörde Sture Bergwall. Analysen av det främmande blodet som fanns på Gry Storviks kropp visade sig tillhöra samma blodgrupp som Sture Bergwalls, men det saknas redovisning av DNA-analys. I den första resningsansökan som gäller mordet på israelen Yenon Levi har det skett en brevväxling där åklagare och advokater fått säga sitt. Och det är det här som nu orsakat bråket. I en inlaga som skickades in av Sture Bergwalls nya advokater Thomas Olsson och Martin Cullberg nämns Pelle Svenssons rättsutredning.
Gubb-Jan Stigson går i debattartikeln till angrepp mot tilltaget.
– Olsson och Cullberg för in Svenssons lögn i resningsprocessen. Alla säkert i god tro. Hur ska ledamöter i Svea hovrätt veta att vad advokaterna framför är lögn, skriver Gubb-Jan Stigson.

Thomas Olsson, advokat. Foto: Micael Engström

”Stigson ljuger”
I söndags skrev advokaten Thomas Olsson en kommentar i anslutning till artikeln på Newsmill. Sture Bergwalls advokat går till hårt motangrepp mot Gubb-Jan Stigson.
– Gubb-Jan Stigson ljuger när han påstår att någon lögn förts in i resningsprocessen. Uppgiften har aldrig redovisats som något stöd för resningen, utan omnämndes endast med anledning av att åklagaren hänvisade till JK:s beslut, skriver Thomas Olsson.
Han menar att Stigson medvetet ljuger om att resningsansökan på något sätt bygger på Pelle Svenssons påstående om att tingsrätten undanhållits DNA-fynden. Det är inte på grund av DNA-fynden som rättsutredningen tas upp av Sture Bergwalls advokater. I stället är det på grund av att åklagaren i resningsärendet hänvisat till JK:s beslut när det gäller hur åklagare och polis agerat under förundersökningen och rättegången.
– Den anfördes av Sture Bergwall som ett skäl för att hovrätten inte skulle beakta JK:s bedömning. Det vet Gubb-Jan Stigson och därför ljuger han, skriver Thomas Olsson.

LÄS ARTIKELN OCH KOMMENTAREN HÄR:
Newsmill 27/11 2009 – Så hamnade lögnen i Quicks resningsansökan

Annonser

Written by Shine

november 30, 2009 den 2:56 e m

%d bloggare gillar detta: