QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

leave a comment »


Quick fick enorma doser narkotika
– men domstolarna fick ingenting veta

Sture Bergwall började erkänna de första morden 1993 på Säters sjukhus under namnet Thomas Quick.  Det som framkommit sedan han tagit tillbaks sina erkännanden är att han utsatts för en tung medicinering och en tvivelaktig terapimetod.

Det har haft en avgörande betydelse för att Sture Bergwall lämnat falska erkännanden enligt den resningsansökan som är under behandling. Domstolarna fick aldrig veta att Sture medicinerades tungt och inte heller fick de någon information om att erkännandena kommit fram igenom en terapi som går ut på att plocka fram förträngda minnen.
– Varje person som får den typen av diagnos borde undersökas om han eller hon har varit påverkad av benzodiazepiner eller andra psykotropiska droger som har påverkan på vårt psyke. Det här är något som absolut inte bör missa, säger Anna Dåderman, i dokumentären ”Att skapa en seriemördare”.
Anna Dåderman har doktorerat i både psykologi och rättspsykiatri. Hon brukar bland annat föreläsa på polishögskolan om benzodiazepiner.

Massiv medicinering
En vanlig dag kunde Sture Bergwall enligt journalerna få sex  st Stesolid à 5 mg, fem st Xanor à 1 mg, en prefill Stesolid 10 mg,  två st Halcion à 0,75 mg, två st Rohypnol, sex  st Treo comp och  sex  st Panacod. Alla dessa mediciner är narkotikaklassade. Men det var inte stopp där. Sture hade även mediciner ”vid behov” vilket innebar en så gott som obegränsad tillgång mediciner.
– Medicineringen har varit massiv och väldigt experimenterande om man säger så. Mycket stora doser. Enorma doser. Jag har aldrig hört talas om något fall, någonstans, som fått så pass mycket och så pass länge, säger Anna Dåderman, i dokumentären.

Risk för falska erkännanden
I resningsansökan där Anna Dåderman gått igenom Sture Bergwalls patientjournaler hävdar hon att det ligger en förhöjd risk för falska erkännanden. Speciellt om patienten får sådan tung medicinering och samtidigt genomgår den typ av terapi som Sture Bergwall fick. Risken är ännu större för falska erkännanden om terapin genomförs hos en sårbar tvångsvårdad person som lider av allvarlig psykisk störning. Och vars personlighet i de rättspsykiatriska utredningar undersöktes och diagnosticerades med hjälp av metoder som saknar stöd i vetenskapliga studier.

”Väldigt ledsen”

– Jag blev faktiskt väldigt ledsen när jag läste de där journalerna. Trots att jag sett många människoöden. Han kastade sig exempelvis in i en vägg med huvudet framstupa flera gånger i syfte att ta sitt liv. Och personalen tolkade det inte som biverkan av benzodiazepiner – utan att det skulle ha varit konsekvens av det som de kallar för hans ”regridering”. Alltså att det skulle vara framsteg i den terapi som han blivit utsatt för. Det där tyckte jag var så konstigt, säger Anna Dåderman i dokumentären.
Det är ingenting nytt för vetenskapen att dessa mediciner kan ge kraftig biverkningar.
Men trots det nämndes inte detta i någon av de rättegångar som fällde Sture Bergwall för åtta mord.

SE OCKSÅ:
(OBS! Varning för stark läsning)
Utdrag ur Sture Bergwalls patientjournal

Annonser

Written by Shine

november 25, 2009 den 6:15 e m

Publicerat i Bloggartiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: