QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

leave a comment »


Kriminalreportern Gubb-Jan Stigson på Dala-Demokraten har återkommit till det stora fyndet på vinden i Korsnäs ett flertal gånger i sina artiklar om Quick.

Fyndet på vinden var en bluff
– upptäckten mörkades under flera år

Polisen gjorde ett lysande fynd på vinden i Thomas Quicks barndomshem. Två askar med könshår hittades undangömt. Håret har påståtts tillhöra Quicks mordoffer. Men nu visar det sig att det var en bluff – och polisutredarna har vetat om det.

Thomas Quick berättade för polisutredare och terapeuter att han gömt likdelar i sitt barndomshem i Korsnäs utanför Falun. Polisen sökte igenom huset i jakten efter bevis, sommaren 1996.
– Det har skett en tilläggsisolering på vinden i det huset . Men vi har lyft på isoleringen där och gått igenom hela vinden utan att hitta någonting, säger Lennart Jarlheim, fd poliskommissarie i dokumentären ”Att skapa en seriemördare”.

Fynd hittades
Men den privatägda likhunden Zampo markerade på en plats som Quick pekat ut. Väl dolt i Quicks gamla vindsrum, som senare också hade disponerats av andra hyresgäster, hittades en tändsticksask och en cigarettask med avklippt könshår.
– De hittade könshår i en tändsticksask. Ja! Tänkte jag då. Där fick ni ett konkret bevis på mina missgärningar, säger Sture Bergwall i dokumentären.
Under åren som seriemördaren Thomas Quick antydde han att könshåret kunde tillhöra ett av hans påstådda offer, Alvar Larsson.

Kwast ville analysera
När domarna mot Quick började ifrågasättas allt mer under 2002, efter domen mot Johan Asplund, utryckte åklagaren Christian van der Kwast en önskan om att att analysera könshåret som hittades på vinden.
– Vi kanske skulle se om det går att komma vidare med detta, säger Christer van der Kwast, i en intervju i Svenska Dagbladet, i oktober 2002.
I artikeln öppnar åklagaren för att med ny utvecklad DNA.teknik komma vidare med utredningen. Och på så sätt – som det står i artikeln – kunna tysta dem som hävdar att Quick är mytoman.
Framför allt var det könshåret som lyftes fram som det bevis som skulle få Thomas Quicks tvivlare på fall.

”Smusslades undan”
Men någon analys av materialet presenterades aldrig för allmänheten – fram tills dess att Hannes Råstams senaste dokumentär visades i TV den 8:e november i år. Då avslöjas det att asken som könshåret låg i tillverkades 1989 – fem år efter det att Quick flyttat från huset. Quick kan alltså inte ha lagt asken på vinden.
– Det här visar på det ständiga fusket. Allt som talade mot mig som gärningsman undanröjdes och smusslades undan, säger Sture Bergwall i dokumentären.

SE OCKSÅ:

Annonser

Written by Shine

november 22, 2009 den 3:47 e m

Publicerat i Bloggartiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: