QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

Forskare tyckte Quick skulle få känna på ett revben

with one comment


”Privat stund med likdelarna”

Nu publicerar bloggen ett utdrag från de vallningsinstruktioner som minnesforskaren Sven-Åke Christiansson skrev 1997. Det är ett häpnadsväckande dokument som avslöjar galenskapen kring polisutredningarna som fällde Quick för åtta mord.

Riktlinjerna gäller vallningen av Thomas Quick den 11 juni i samband med utredningen av Therese Johanessens försvinnande 1988. De skrevs av Sven-Åke Christianson som är minnesforskare och en av de som vittnat i domstolarna som expert i Quickmålen. I skogarna i Norge vallades Quick runt, fullpumpad med narkotiskaklassade mediciner. Tanken var att Quick skulle visa platsen där han begravt Therese Johanessens likdelar. En hel tjärn tömdes senare på vatten för att leta efter kroppsdelar som Quick påstod sig ha sänkt ned i vattnet – men det mödosamma arbetet visade sig vara lönlöst – inte ett spår efter Therese hittades.

Känna på ett revben
I riktlinjerna skriver Christiansson att Quick ska få obegränad mängder av narkotikaklassade mediciner och att han även ska får en privat stund med ”exempelvis ett revben”, om något sådant hittas.
— De där anvisningarna att han ska lämnas ensam med fyndet, de är ju i direkt strid med gällande svensk lagstiftning. Speciellt i DNA-testernas tid. Det är klockrent tjänstefel. Så det var väl tur att han inte hittade nåt, säger Leif GW Persson, polisprofessor,  i SVT-dokumentären ”Att skapa en seriemördare”.

Miljoner för skattebetalarna
Utredningarna kring Thomas Quick och domarna mot honom har kostat skattebetalarna hundratals miljoner kronor. Då tycker man också att utredningarna borde ha varit professionellt utförda. Dokumentet om riktlinjerna för vallningen är bara ett exempel av många som tyder på något helt annat än att proffs varit inblandade.
—  Det som skrämmer mig mest är kanske att en svensk åklagare, tillika en överåklagare, och svenska poliser kan ägna sig åt att driva ett fantasifoster på det här viset.  För att sedan få den här personen, en svårt psykiskt sjuk person, dömd för åtta mord. Och som resultat av det skydda de verkliga mördarna. Det skrämde mig. Om statens tjänstemän kan agera på det här sättet kan i princip vad som helst hända, säger Leif GW Persson, i dokumentären.

  • Riktlinjer för vallning av Thomas Quick i Norge den 11 juni i samband med utredningen av Therese Johanessens försvinnande 1988.

Om TQ kommer ända fram till ett gömsle (gravplats) ska han ges möjlighet till en kort privat stund. Ge TQ möjlighet att själv eller överlåta till någon annan (om han vill det) att blotta gömslet och att TQ sedan rent fysiskt får känna på en benbit, exempelvis ett revben. Det är viktigt att vi respekterar denna begäran och att han inte ska behöva känna någon skam över detta. Vi ska inte heller ställa några frågor om varför. För att undvika funderingar hos TQ bör det ges ett uttalat löfte från åklagare/polis/terapeut och försvarare till TQ om att man accepterar denna privata stund vid gravplatsen. Således, om TQ kommer så långt, skulle han själv kunna säga; ”nu öppnar jag den här gravplatsen” eller ”Kan du öppna  den… Lyft på det där så att jag får känna”. Stunden får avgöra hur det blir.

Eventuella verktyg kan behövas om marken har satt sig, t.ex. något för att bända upp marken med, ett spett, en mindre spade eller liknande.
Om TQ uttrycker behov av att vara ensam här ska detta respekteras av alla. Stunden bör ses som mycket privat (även om det finns människor runt omkring). TQ ska definitivt inte störas just här, men senare på initiativ av TQ. Var observant på att TQ kan göra sig illa i en sådan här situation. Seppo och Anna bör därför vara strax intill TQ just här.

TQ behöver endast vara kvar vid gravplatsen en  kort stund, kanske någon minut. Han önskar ej vara närvarande när allt blottläggs. Han vill slippa ta ansvar för efterskeendet. Han vill känna att han kan släppa kontrollen i detta läge.
Observera att löften måste infrias för att TQ inte ska haverera i sådan här situation. Tanken får inte finnas på ett eventuellt svek.
Visserligen kan det vara svårt att fysiskt och känslomässigt vara så nära sitt offer, men i det långa loppet bedömer TQ att det är bra. TQ kan behålla känslan i minnet och ha kvar i minnet att han har känt på ”delarna”. Vi vet att senso-motoriska minnen (jfr proceduralt minne /handlingsminne) är mycket resistenta mot glömska. Med denna typ av procedur kan TQ få med sig någon även om det bara är beröring. Det hela kan tjäna som en mildare övergång att ge upp det han ”äger” genom dessa gömslen.
Efter att TQ visat på gömslet och haft en privat stund ska vi åka iväg. Här behövs nu ett omhändertagande med fysisk beröring, medicinering osv.

Förbered nog kläder, proviant och övrig utrustning. Att ha med på resan: Kaffe, vatten/dricka, smörgåsar. chokladkakor (godsaker) och cigaretter. Mediciner Xanol (?)  enligt dos som TQ får bestämma. Även medicinsk beredskap om TQ skulle orka visa gömstället, t ex Heminivrin om reaktionen skulle bli kraftig.). Ta med kläder för ombyte, myggbekämpningsmedel, samt som tidigare nämnts vissa utomhusredskap.

SE OCKSÅ:

Annonser

Written by Shine

november 20, 2009 den 2:28 e m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] OCKSÅ: ”I huvudet på en seriemördare” – Tidigare inlägg på Quickbloggen Forskare tyckte Quick skulle få känna på ett revben – Tidigare inlägg på Quickbloggen ”Han har en dold agenda” – […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: