QUICKBLOGG

– den kvickaste bloggen på nätet om fallet Thomas Quick

leave a comment »


I Dagens Juridik funderar  Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, kring rättvisan. Sven-Erik Alhem har i flera krönikor diskuterat fallet Quick. Det är en stor fråga inom rättsväsendet om hur domarna mot Quick ska hanteras och vilka följdverkningar det kommer att få för samhället.

På ett annat plan tänker jag också mycket på vad som kommer att hända i Thomas Quick-målen. Kommer det ena mordfallet efter det andra att resas till förmån för Quick? Vilken påfrestning blir det för rättsväsendet i så fall? Och hur lång tid kommer att förflyta innan vi har ett fullständigt facit?

Det kommer naturligtvis bli mycket påfrestande för rättsväsendet att ta i tu med Quickmålen. Om resningsansökan går igenom kommer alla morddomarna att falla som ett korthus. Det måste i så fall till en förändring i systemet för att något liknande aldrig någonsin ska behöva hända igen. Åklagare, poliser och advokater är alla delaktiga i skandalen. Med en driftig  försvarare hade det aldrig behövt gå så illa som det gjorde i TQ´s fall. Det är som Leif GW Persson, polisprofessor, sa i dokumentären ”Att skapa en seriemördare”:

Det är ingen konst att slå de här åtalen i bitar om du har en aktiv försvarare.

Frågan är vilka genomgripande förändringar i rättssystemet som måste till, och när de kommer vara redo att träda i kraft.  Det är bråttom om Sverige ska vara ett land som värdesätter rättssäkerheten. Går resningsansökan igenom vet vi i alla fall att det trots allt finns en viss självläkande kraft i det system vi har i dag. Men – det är fortfarande oerhört viktigt att det aldrig någonsin inträffar igen.

LÄS ARTIKELN HÄR:

Annonser

Written by Shine

november 19, 2009 den 3:01 e m

Publicerat i Debatt om Quick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: